вид пустинен гризач

Челюстите принадлежат към семейството на бозайниците на групата на гризачите, чиито представители живеят в степите, полу-пустините и пустините на Палеарктика. По този начин тези гризачи са адаптирани към специфичните условия на живот в тези територии.

вид пустинен гризач са гризачи дължината на тялото варира от четири до двадесет и шест cm (т.е. джербили размери варират от много малки до средни). Джербоа има дълга опашка (от седем до тридесет сантиметра). Последният често е надарен с плоска четка, която има черно-бял цвят. Четката действа като кормило при движение на малко животно.

Главата е достатъчно голяма, а врата е почти невидима отвън. Муцуната леко затъмнена. Ушите, като правило, заоблени и дълги, покрити с рядка коса.

Джер-боа има големи очи. Косата на jerboa е много мека и гъста. Горната част на тялото обикновено има охра-пясъчен или кафеникав цвят.

вид пустинен гризач

Броят на зъбите в тези животни варира от шестнадесет до осемнадесет. Резачите изпълняват няколко функции. Първо, те, разбира се, са необходими за ядене на храна. И второ, те играят водеща роля в разхлабването на почвата по време на копаене. Вече разхлабената земя на животното се рейква с помощта на крайниците.

свой За джербоа е типично явление като зимен хибернация, в което животните обикновено лежат през септември, и се събужда в началото на пролетта.

Бременността на женската голяма джербоа трае около двадесет и пет дни, след което на светлината се появяват средно три до шест малки. Сексуалната зрялост jerboa достига до две години.

Джем има силни задни крайници.

Дължината на последното надвишава четири пъти дължината на предните крайници. Само някои jerboa се движат с всичките четири крайници, а след това само ако движението е бавно. Повечето видове jerboa се движат изключително на задните крайници. Ако движението е бързо, тогава джербоа преодолява разстоянието, като скача, дължината му достига три метра. Този начин на движение е възможен благодарение на променените задни крайници на животното. Тези промени включват: слети на трите средни метатарзалните кости в една кост (наречен бобина), съкратен странични краката (или дори нямат него), разширяване на самата крак. В представителите на тези видове jerboa, които живеят на пясъка, увеличаването на площта на краката понякога се постига благодарение на твърдата коса. Последните в този случай създават около стъпалото вид “четка”. Предните крайници на jerboa са кратки. Добре развити нокти. Освен това, по правило, последните са малко по-дълги на задните крака, отколкото на предните крайници.

При шофиране голямо значение е опашката. – Или по-скоро неговата функция е да бъде дълга. Опашката играе важна роля при скачането, служейки като балансир. Много е необходимо в тази роля за опашката на менетата в остри завои със значителна скорост.

Големият джербо е най-големият представител на семейството. Дължината на тялото на възрастен достига двадесет и шест сантиметра. Дължината на опашката (която завършва с пухкава четка) е приблизително тридесет сантиметра, което е 1,3 пъти по-дълга от торса на животното. Теглото на голямата джербоа е около триста грама. Муцуната на голямата джерба ​​е широка и леко удължена. Задните крака имат три крака. Преместване на Jerboa скокове, които се извършват само с помощта на задните крайници. Животните могат да достигнат скорости до петдесет километра в час.

Опашката съдържа информация за jerboa.

Можете да кажете така. Чрез опашката на това животно е възможно да се определи дали jerboa се храни достатъчно добре. Една изтощена джербоа има опашка с изпъкнали прешлени. При добре нахранената джербоа опашката е практически кръгла.

За jerboa, терминът географски деморфизъм е приложим.

Това се проявява по-специално в следното: цвят се променя обратно джербили (запалка) за движение от изток на запад и от север на юг, в допълнение, когато се движат от север на юг, се удължават предсърдие джербили.

Разпределението на големия jerboa е ограничено до райони със сух и сух климат.

Почти това е вярно, въпреки че това животно може да се адаптира към други условия на местообитание. По този начин, голям пустинен гризач разпростира върху територията на лесостеп на север от зоната на пустинята (включително полупустини) в южната част на Западен Сибир, както и в Източна Европа и Казахстан. Areal разпределение на голям Кони представена не само непрекъснат масив (основна местообитание – територия на Altaian планини и реки Об до брега на Черно море), но също така единични изолати (например, като се изолира с площ от около 82 400 квадратни километра е на разположение в северните Тян-Шан предпланини ). Северна гранична зона в основната дистрибуция обикновено съвпада със северната граница гората и южните минава през северното крайбрежие на Черно море, както и в подножието кавказки, а след това на северните страничните прагове Каспийско море и продължава на изток.

Големият jerboa е широко разпространен. В своя обхват това наистина е така. Въпреки това, неговото разпространение е много неравномерно, че причината се крие в променливостта на естественото местообитание на голям скален язовец, както и с увеличаване на влиянието на човешкия фактор. Що се отнася до последния, следващият пример е много подходящ. До средата на 1990-те години, представители на големи Кони се срещнаха в естествената им среда в град Серпухов област. Въпреки това, поради унищожаването на тяхното местообитание, тези животни в околностите на този град изчезнаха. Плътността и броят на местните популации на това животно се увеличава, когато се движи от север на юг.

Големият джербо не е много важен за хората.

риболов по подготовката на кожи от това животно е проведено в Казахстан през периода 1920-1960 година, но сега той спря. Причината за това е фактът, че великият пустинен гризач е естествен носител на патогени на туларемия, чума, Ку-треска. За някои хора jerboa има определена стойност като домашен любимец.

За голямото джербо се характеризира с наличието на голям брой местообитания.

Рязка трева в открити пространства става място на населението на големи jerboa в северната част на техните местообитания. Краища на полета, бордюри на черни пътища, леко наклонени дерета и др. стават местонахождението на джербо в степната зона на тяхното местообитание. Тези животни обитават пустинята и цялата зона, освен в районите с подвижни пясъци, а често се намират в планински район, на надморска височина от 1650 метра над морското равнище.

вид пустинен гризач

В начина на живот jerboa са самотни.

Всеки друг влиза в контакт само през размножителния сезон. И jerboa са активни само през нощта. Тези животни излизат от приютите на повърхността около половин час след залез слънце. Джербоите се връщат в дупките си за около тридесет до петдесет минути преди изгрев слънце. През нощта тези животни пътуват около четири километра. Денят се използва като възможност да спи добре преди следващия слънчев ден.

Джерба ​​са изключително предпазливи животни.

Поради тази особеност, животното никога няма да напусне дупката си, ако почувства поне най-малката потенциална опасност.

Големият джербо е добър копач.

Лицата, живеещи на смачкани и глинести пустини, когато изграждат своите подземни убежища, се сблъскват с гъста земя. С тази задача те са в състояние да се справят с тънки и дълги предни резци. Хората, живеещи в пясъчни пустини, когато изграждат приюти, използват предните крайници.Директно, резците се прилагат само когато копаят дупката внезапно се натъква на силно компресиран пясък или корена на растението.

Джербоа се изграждат както постоянни, така и временни дупки.

Постоянните дупки са разделени на зимни и летни и имат доста сложна структура. Временните дупки са много по-лесни от постоянните подслони. Почти хоризонтален курс води до постоянна дупка, която често достига до шест метра; В средата на удара рязко се отделя наклонен курс. Освен това, от основния курс понякога се отклоняват от мощите (броят на които варира от един до четири). Тяхната функция е да създадат един или повече аварийни изходи за джербоа. Наклонената хода води до животното камера гнездо (където има сферично гнездо, изработен от мъх, вълна, надолу, пера, сухи лопатки), който е локализиран на дълбочина от четиридесет до сто и десет сантиметра. Хоризонталният ход, използван от тези животни за деня, е запушен със заземителен болт. Популярното име за този корк е пъпа. Зимните дупки са много по-дълбоки в сравнение с лятото. Те могат да бъдат локализирани на дълбочина два и половина метра. Структурата на зимните дупки включва две гнездови камери, които са на различни дълбочини. Времевите дупки на джерба ​​са плитки. Те се правят под формата на удар, който се отклонява под земята. Едно животно може да има няколко приюта, свързани помежду си чрез галерии. Някои jerboa, населяващи северната граница на района на разпространение, използват празните дупки на земните катерици.

Големият jerboa е всеяден гризач. Животното не само яде храна от растителен произход, но и животно. Първите включват корените, луковиците и семената на растенията. Втората – насекоми. Джербоа лесно променя една храна в друга. Този процес обаче е пряко свързан с наличието на определена храна, а освен това зависи и от времето на годината. И все пак, диетата на jerboa включва предимно зелени части от растения, луковици и семена, т.е. храна от растителен произход. Пустинен гризач често разнообразяване на самата диета, че избрахте да посее семената на дини и пъпеши, както и грах, слънчоглед и зърнени храни култивирани зърнени храни.

свой За джербоа, подобно явление е характерно за хибернация. Както при някои други гризачи. Началото на хибернация в jerboa попада в есенната офанзива на настинки, като правило това се случва през септември. Въпреки това, има моменти, когато jerboa се появяват в хибернация само през октомври. Продължителността на съня в джербили обикновено варира 4-6 месеца и половина, но може да бъде прекъснато по време на топенето на снеговете. Продължителността зависи от района, където живеят жилетките. Голямата jerboa не съхранява храна за зимата, в сравнение например с chipmunks. Вместо това, голяма jerboa преди угояване в хибернация е много дебела. В същото време, теглото му често се увеличава почти двойно. Хибернацията приключва през първата половина на пролетта, след което започва бракът. Бременност при жените продължава големи джербили около двадесет и пет дни – женски Кони годишно донесе едно котило (рядко две). Брой на телета, варира от една до осем години, то обикновено е равно на 5:57 – преди навършване на една година и половина месеца младите живее с майка си. Големият джербоа достига пубертет на възраст около две години. Средната продължителност на живота на три години, което е свързано не само с наличието на голям брой врагове, но с физиологията (въпреки че първата игра е много важно).

Джербоа има голям брой врагове. Това обстоятелство влияе силно върху средната продължителност на живота на тези животни. Враговете включват бозайници и хищни птици, влечуги. Освен това, значителна вреда на популациите на тези животни носи влиянието на антропогенния фактор, а именно урбанизацията, естествен огнища джербили местообитания.

Дрехите могат да бъдат държани вкъщи.

Разбира се, това животно не е най-добрият вариант при избора на домашен любимец. Причината е, физическите характеристики на питомния заек: жизненоважни за неговата скокове и работи бързо, защото тези животни са много активни, и жилищни условия, разбира се, не позволява да се реализират на животните естествените им нужди. Джерба ​​е доста чиста животни. Те се грижат добре за коженото си палто. Освен това те избират точно определено място за тоалетната. С оглед на това качество на животните да се чисти в ново местообитание за тях трябва да бъде колкото е необходимо.

Джери е трудно да се опитомият. Тези животни свикват много здраво за хората. Освен това, контактът с човек през деня причинява стресов стрес. Това неизбежно води до нарушаване на ритъма на живот на животните, които са активни през деня, но през нощта. Но дори и в случай, че жилетката свикне с човека и отиде в ръцете си, това животно остава диво за остатъка от живота си.

Условията за запазване на jerboa трябва да позволят на животното да получи достатъчно физическа активност. Ако човек все още реши да запали jerboa, тогава той трябва да обмисли изпълнението на това условие. В противен случай, jerboa може да развие хиподинамията и дори да умре. Джербо трябва да се съхранява в просторни клетки или заграждения, които са със значителен размер. Това се отнася не само от дължината и ширината на пространството е ограничено, но височината – трябва да се вземе предвид факта, че тези животни са в състояние да скочи до половин метър височина. Друго задължително условие за задържане е липсата на предмети, изработени от пластмаса в клетката. В никакъв случай не е разрешено да се използва пластмасова палет, която животно лесно се изгаря и в резултат лесно може да избяга. Не можете да държите няколко jerboas в една клетка или в една и съща кутия. Това се дължи на факта, че животните са доста агресивни към своето семейство.

Пейзажът в заграждението задължително трябва да бъде подобен на естествения.

Това означава, че е необходимо да се създадат условия, които са възможно най-много ще се доближи до условия джербили местообитания в природната среда. Дъното на клетката или заграждението се изисква или покрива с трева или се поръсва с пясък. Това се дължи на факта, че jerboa в техните естествени местообитания живеят върху меки почви. Твърдата носилка в клетката може да причини сериозни наранявания на лапите на тези животни. В допълнение, в новия местообитание трябва да бъде поилка, купи за хранене. Купа за пиене може да бъде представена както като диспенсер, така и като обикновена чиния с вода. Клетката трябва да съдържа различни корени, малки пръчки, суха трева. Това са материали, от които jerboa може да си организира къща за гнездене. Необходимо е животното да се скрие от опасност и да остане в състояние на сън. Котлето има своите предимства. Те се свеждат до факта, че jerboa ще могат да копаят дупки, дори ако те са малки. Това е инстинктивна характеристика, дадена на животните по природа. Неговото отсъствие може да причини разпадане на нервната система на животното и неговото присъствие в постоянен стрес.

вид пустинен гризач

Джеркс може да бъде освободен от клетките си. – Няма начин! При първа възможност тези животни ще избягат от клетката. След това те ще се скрият в най-усамотеното място. Извънредните им способности ще помогнат на животните да направят нова дупка за себе си. По време на нощните часове пустинен гризач в състояние да дъвче през течение на 20-30 см дълъг, когато става дума за бетонна стена на къщата и 50 см в случай на тухлената стена на къщата – така че те да си легне в новата дупка. Последният, между другото, както и в природата, е запушен. Само в този случай Джърбоа затвори входа с трохи от бетон или тухла.

Диетата на jerboa, когато държите тези животни в апартамент, трябва да бъде подобна на диетата им в естественото им местообитание. Не е нужно да давате нищо на сьомга, пипер или сладки. Храната, приготвена за човека, не е подходяща за джербо. Екзотични плодове и плодове, както и морски дарове също се препоръчва да бъдат изключени от диетата jerboa. Основната храна за това животно трябва да бъде зърнени смеси, плодове и зеленчуци; jerboa се хранят с различни зърнени култури. В диетата си, че е желателно да бъдат включени семки от пъпеш, диня, тиква, слънчоглед, цвекло, моркови, ябълки, круши, картофи, глухарче листа, освен това, не винаги пустинен гризач срещу ядат корените на растенията. През зимата се препоръчва тези зверове да дават тънки пръчици от върба, аспан, клен. Да не забравяме, че пустинен гризач в природата са всеядни, така ограничава само растителна храна не е желателно – щурци, скакалци, червеи и молци, заедно с продуктите от растителен произход, ще Кони диета пълен. Джерките не пият много вода. Въпреки това, тя винаги трябва да е на разположение на животните. Важно е да се гарантира, че водата и всички други храни са чисти и подменяни всеки ден.

Add a Comment