щъркел

Щъркел

е семейство от големи птици, принадлежащи към порядъка на нозете. Семейството на щъркела включва 6 рода и 19 вида. Защото всички членове на семейството се характеризират с наличието на дълъг клюн, свиващ се към края, дълъг врат и дълги крака. Зоба няма.

Малка плувна мембрана свързва трите предни пръста на щъркелите. Задните пръсти на тези птици са слабо развити. Щъркелите са практически глупави птици. Това се дължи на факта, че те са намалили гласните шнурове.

Обикновено членовете на семейството на щъркелите имат много широки крила, са дълбоко разрязани. Много видове щъркели извършват значителни миграции всяка година и като цяло щъркелите се считат за отлични листовки. Тези птици правилно използват температурата на въздуха, за да могат да пестят енергия, когато летят.

В състояние на полет, щъркелите издърпват гърдите си напред. Най-многобройни са популациите на щъркели в страните от тропическия пояс. Много често можете да видите щъркели в горещи и умерени географски ширини.

Най-известният представител на семейството на щъркела е бял щъркел, чиято продължителност на живота е приблизително двадесет години. Почти всички бели щъркели са мигриращи птици – те пътуват до Индия или Африка през зимата (има два миграционни маршрута).

Щъркели се намират на всички континенти. Вярно е, че в Северна Америка тяхното разпространение е ограничено до територията на крайния юг. В Австралия щъркелите живеят само в североизточната част на континента. Три вида от тези птици гнездят на територията на Руската федерация. В европейската част на Евразия гнездят само два вида щъркели. Това е бял щъркел и черен щъркел. Понякога, като рядък посетител в Европа, можете да видите представители на щъркелите на човката на жълтокафяв бръмбар и африкански марабу. Като правило, при избора на местообитание, щъркелите предпочитат териториите, разположени в близост до резервоарите, както и откритите пространства.

щъркел

Бял щъркел е най-известният представител на семейството на щъркела.

Бял щъркел има бял цвят на опашката, с изключение на черните краища на крилата. Тези птици са надарени с дълъг тънък клюн, който има червен цвят, дълъг врат и дълги крака, които също се характеризират с червеникав оттенък. Интересен е фактът, че в момента, когато щъркелът е сгънат, може да е измамно впечатление, че почти цялата птица има черен цвят. Между другото, от тази особеност е украинското име на този вид щъркел – черната гъска е изчезнала. Мъжкият и женският бял щъркел са почти идентични помежду си. Разликата е в размера на индивидите – женският бял щъркел е все още малко по-малък от мъжките. Растежът на тези птици варира от един метър до сто двадесет и пет сантиметра, а разстоянието на крилете често достига два метра. Теглото на възрастен бял щъркел е приблизително четири килограма. Средната продължителност на живота на тези птици е двадесет години. На външен вид бял щъркел е много подобен на Far Eastern щъркел. Напоследък обаче щъркелът от Далечния изток е избран за независим вид.

Разпространението на бял щъркел е доста широк. Тя се среща в цяла Европа и Азия. Бял щъркел зимува в тропическа Африка или Индия. И тази популация от щъркели, които обитаваха южните райони на африканския континент, се придържа към уреден начин на живот. Някои щъркели, живеещи в Западна Европа, също са заселници. Това са териториите, за които са характерни топлите зими. Мигриращите щъркели се изпращат за зимуване по два маршрута. Лица, които гнездят на запад от река Елба, използват следния маршрут: след като пресекат Гибралтарския проток, тези птици остават зимуващи в Африка. Това е районът между тропическите дъждовни гори и пустинята Сахара. Представители на бели щъркели, които гнездят на изток от река Елба, мигрират през Мала Азия и Палестина по време на миграцията. Тяхното място на зимуване е територията на африканския континент между Южна Африка и Южен Судан.Някои хора спят хибернация в Южна Арабия (много малък брой бели щъркели) и Етиопия (тук малко повече птици остават за зимуване, в сравнение с Южна Арабия). Независимо от конкретната територия, белите щъркели винаги се събират в огромни опаковки, включително хиляди птици, през зимата. Млади представители на вида бял щъркел често остават в Африка, не само за зимата, но и за лятото. Миграции на бели щъркели, свързани с летене до зимни условия, се появяват следобед. А птиците летят на доста висока надморска височина, избягват да бъдат над морските води. По време на полети често е възможно да се виждат извисяващи се щъркели.

Белите щъркели мигрират в малки групи.

Понякога в цели опаковки. Тези групи (или опаковки) от щъркели формират непосредствено преди излитане до зимните зони. Този път веднага след размножаването и отглеждането на потомството. Заминаването започва в края на лятото или първия месец на есента. Има моменти, когато полетът на белия щъркел по различни причини се забавя до октомври. Както вече бе споменато по-горе, белите щъркели правят полети на голяма надморска височина през деня. Интересно е, че скоростта на придвижване на белите щъркели на юг е два пъти по-малка от скоростта на движение на тези птици към тяхното гнездене през пролетта. Някои хора понякога прекарват зимния си сезон директно в района на гнездене. Тази ситуация се наблюдава например в Дания.

Диетата на белите щъркели включва главно малките гръбначни.

И различни безгръбначни. Живеещи на територията на Европа щъркели винаги никога няма да се откажат от змии, змии, жаби и жаби. В допълнение, любимата храна на белите щъркели са скакалци и скакалци. Диетата на тези птици включва също и земни червеи, мечки, бръмбари, малки бозайници (главно рис, земни катерици, молове), гущери. Понякога ядат малки риби и много рядко малки птици. Когато търсят храна, белите щъркели ходят много грациозно и бавно. Въпреки това, след като видят потенциалната плячка, я хващат леко.

Щъркелите използват едно и също гнездо в продължение на няколко години. Преди това тези птици използват дървета, за да създадат гнездата си. На тях щъркели с помощта на клони изградили огромно гнездо. По правило мястото на гнезденето им било в непосредствена близост до населените места. Малко по-късно тези птици започнаха да подреждат гнездата си на покривите на различни сгради (включително къщи). Понякога в това отношение щъркелът бил помаган от човек, издигащ специално тези сгради. Напоследък индивиди от този вид успешно подреждат гнезда в фабрики или високоволтови линии. Интересно е, че колкото по-голямо е гнездото, толкова по-голям е диаметърът му. В допълнение, теглото на отделните гнезда достига няколко центрове. Това е огромно гнездо, което се превръща в място на живот не само за самите щъркели, но и за много малки птици. Последните, например, могат да включват скорбут, врабчета, брадавици. Много често гнездото е “наследено” – след смъртта на родителите, то се притежава от потомството. Най-старото гнездо, използвано от повече от едно поколение щъркели, е гнездото, построено от тези птици на една от германските кули (в източната част на страната). Тя служи като склад от 1549 до 1930 година.

щъркел

сам Мъжете от бели щъркели са първите, които заменят гнездата. – Те изпреварват жените само за няколко дни. Има моменти, когато мъжете правят разстояние от двеста километра в рамките на един ден. Щъркелите се завръщат в страната ни в края на март или началото на април. Интересно е, че мъжът на белия щъркел смята женската му жена, която ще се появи в гнездото на първия; но ако не след дълго, друга жена ще лети до гнездото, тогава и двамата ще се състезават за правото да станат майка. И в тази борба мъжът не поема абсолютно никаква роля. Жената, която е издържала конкурентната борба, е поканена от мъжки в гнездото.В същото време мъжът отхвърля главата си и използва клюна си, за да създава звуци и да създаде по-голям резонанс, който премахва езика в ларинкса. Мъжът произвежда идентични звуци и когато друг мъж се приближава до гнездото си. Само позицията е различна. Бял щъркел хоризонтално се вмъква в гърлото и тялото, докато спуска или повдига крилата си. Понякога се случва млади щъркели да летят до гнездото на стар мъж. Това е така, защото първият е твърде мързелив, за да оборудва собственото си гнездо. Често се водят битки между собственика на гнездото и противниците, които не реагират на предварителни заплахи. Когато поканата на мъжкия е приета, и двете птици, докато са в гнездото, започват да пляскат с човката и да хвърлят главите си назад.

Женският бял щъркел е от две до пет яйца. По-рядко те варират от един до седем. Яйцата са бели. Както мъжете, така и жените участват в яйцата за люпене – обикновено ролите се разпределят, както следва: женската инкубира през нощта, а мъжкият – през деня. При смяната на кокошката винаги има специфични ритуалистични поза. Продължителността на яйцата за люпене е приблизително тридесет и три дни. Само новородените пилета са безпомощни, но са забелязани. Първоначално диетата на пилетата включва главно земни червеи. Родителите ги изхвърлят от гърлото си, а потомството или хваща червеи в движение, или се събират в гнездото. Тъй като пораснат, пилетата на белите щъркели могат да хванат храната, която консумират директно от човката на родителите си.

Гнездото на белия щъркел е под строг контрол на възрастните.

Птиците възрастни често се изхвърлят от гнездото на всички болни и слаби пилета. Само на петдесет и четвърти или петдесет и пети ден след раждането на млади щъркели излита от гнездото. Този процес обаче отново е под наблюдението на родителите. Дори след излитане, в продължение на още две, две или две седмици и половина, пилетата се хранят от родителите, а аитите подобряват уменията на полета. Напълно независими щъркели стават на 70-годишна възраст. Интересен е фактът, че за зимуващите млади щъркели летят вече без никакво лидерство над тях от възрастни. Пътят, до който щъркелите тръгват в края на август, е показан от естествен инстинкт. Възрастни същата летят до зимуване малко по-късно – през септември. Щъркелите стават сексуално зрели на тригодишна възраст. Въпреки това, отделни индивиди започват да гнездят едва шест години след раждането.

Щъркелът е птица, много популярна в народната култура.

Различни миотехнически традиции обозначават щъркелите като божества, шамани, тотемски предци, демиурги и др. Бялите щъркели се смятат за символи на живота и растежа, небето и слънцето, вятъра и гръмотевиците, свободата и вдъхновението, върха и пророчеството, изобилието и плодородието.

Черният щъркел е друг представител на семейството на щъркела.

Черният щъркел е включен в списъците на Червената книга на Русия и Беларус. При летене често е в плаващо състояние. Тази особеност се наблюдава при други щъркели. По време на полет, черни щъркели също наклон обратно краката си и дръпнете си шипове напред. Диетата на черни щъркели включва главно риби, безгръбначни животни и малки водни гръбначни животни. По този начин в местата на хранене на тези птици стават наводнени ливади, разположени в непосредствена близост до водни тела, както и плитки води. Освен това, по време на зимуването, диетата на черни щъркели се диверсифицира поради големите насекоми, малко по-рядко за гущери и змии, както и за малки гризачи.

щъркел

Черният щъркел има черен цвят.

Оперението на черни щъркели е главно черно, въпреки че има медночервен или зеленикав прилив. Коремната страна на тялото на тази птица е бяла, а гърлото, клюнът и главата са яркочервени. В допълнение, яркочервеният цвят има неподходящо петно ​​върху юздата и очите на черен щъркел.

Размерът на черен щъркел е малко по-малък от бял щъркел.

дължина крило черен щъркел е приблизително равна на петдесет и четири сантиметра. Теглото на тази птица е средно три килограма.

Черните щъркели са склонни да избягват хората. Черният щъркел е много тайна птица. С оглед на това, щъркели при избора на местообитания предпочитат стари или гъсти гори, районите в близост до водни басейни. По този начин образът на черен щъркел може да се намери близо до блата, горски езера и реки. Този вид обитава горската зона на Евразия. Що се отнася до нашата страна, представителите на този вид живеят в района на Балтийско море до Урал, както и на територията на Южна Сибир до Далечния изток (най-голям брой представители на Черен щъркел гнезди в Приморие). На юг от Русия живее отделно население от черни щъркели. Това са гори от територията на Ставропол, Дагестан и Чечения. Мястото на зимуване на черни щъркели е Южна Азия. В допълнение, черни щъркели могат да се видят в Южна Африка – тук живее население, установено от тези птици.

Черният щъркел е моногамна птица.

Може да се възпроизвежда само три години след раждането. Nest, като правило, се оборудва на височина от десет до двадесет метра. Това може да са скални скали или високи стари дървета. Предпоставка – местата за гнездене трябва да са далеч от човешкото обиталище. Гнезди черен щъркел веднъж годишно. Има случаи, когато гнездата на тези птици са открити високо в планините. Тя може да бъде височина, която достига 2200 метра над морското равнище. При изграждането на гнездо, черни щъркели използват клони и гъсти клонки от дървета. Между тях щъркелите ги закрепват с глина, трева и земя. По аналогия с белите щъркели представители на този вид имат едно гнездо от много години. Края на март – началото на април се отбелязва пристигането на черни щъркели гнездят в сайта. Мъжът, издаващ дрезгав свитък и пухкав бял podhvoste, кани женската в гнездото си; Жената оставя четири долара от седем яйца. В омразата, която трае около тридесет дни, участват и двамата родители. Горските черни щъркели изглеждат неравномерно поради факта, че инкубацията започва с първото яйце. Цвят на новородени пиленца сивкави или бели. Основата на клюна има оранжев цвят, а върхът на клюна е зеленикаво-жълт. В продължение на около десет дни потомството е само в гнездото. След това пилетата започват да седнат, могат да стоят на крака едва на тридесет и пет до четиридесет дни. Времето за престой на пилетата в гнездо на черни щъркели в интервала от петдесет и пет до шестдесет и пет дни. Aiseni получават храна от своите родители четири или пет пъти на ден.

Черните щъркели не образуват колонии. Често гнездата на тези птици се намират на разстояние не по-малко от шест километра една от друга. Изключение е населението на черни щъркели, гнездещи на територията на Източна Кавказка област. Тук гнездата се намират само на един километър. Понякога можете да видите дори две жилищни гнезда на черни щъркели на едно и също дърво.

Гласът на черен щъркел може да бъде чут изключително рядко. Като бели щъркели, тези птици са изключително склонни да гласуват. Ако това се случи, то обикновено е в полет, когато черни щъркели излъчват доста силен писък. Тя може да се нарича “чи-лин” или “che-le”. Понякога чернокожите щъркели говорят тихо в гнездото, по време на чифтосния сезон представители на този вид публикуват силен глътка; Тези птици също удрят много рядко. Пилетата имат много неприятен и груб глас.

Направени са опити да се пресекат белите и черни щъркели.

зоологически градини пъти е наблюдавано, че мъжкото черен щъркел започва да се грижи за жена Бял щъркел, но се превръщат в хибридни пилета и провали, в голямата си част се дължи на значителните разлики в чифтосване ритуали на представители на тези два вида.

щъркел

Щъркелът на Далечния изток е рядка птица. • Щъркелът от Далечния изток е вид, свързан с белия щъркел. Понастоящем популацията на този вид е около три хиляди индивида.Дървото на Далечния изток е включено в Червената книга на Русия.

Щъркелът на Далечния изток има много общо с белия щъркел.

На първо място, говорим за цвета на оперението. По големина, щъркелът на Далечния Изток е малко по-голям от черния щъркел. Освен това щъркелът на Далечния изток е надарен с по-мощен клюн; ярко червено имат краката на тези птици. Цвят на ключа – черен. Друга разлика между двата вида щъркели е цветен клюн пилета – пилета Бял щъркел носели черен клюн, а Далечния изток щъркелови пилета – червеникаво-оранжево.

Щъркелът на Далечния изток се намира само в Русия.

Почти е така. Всъщност почти цялата гама от разпространение на този вид попада на територията на Руската федерация. Името говори за себе си – тези птици гнездят в Далечния изток. За да бъдем по-точни, това е територията на района Primorye и Amur. В допълнение, далекоизточен щъркел намерена в Монголия, североизточен Китай и Северна Корея. Далечния изток щъркели доста рано се събират на ята и отлитат за зимата (юг и югоизток Китай).

Далечния източен щъркел предпочита влажни места. Тези птици живеят в непосредствена близост до мокри места и резервоари. Тяхната диета включва вода и водни животни. Те са безгръбначни и малки гръбначни. Основно щъркелите от Далечния Изток се хранят с жаби и малки риби. При избора на места за гнездене индивидите от този вид се опитват да избегнат близостта на населените места. В този случай, ориенталски Бял щъркел рядко строят гнезда, в отдалечен труднодостъпни места.

Далечноизточните щъркели оборудват гнездата високо на дърветата.

Необходимо условие при избора на място за гнездене е наличието на близки водни тела. То може да бъде блата, езера, потоци. В допълнение към дърветата, други високи структури могат да се превърнат в място за гнездо. Говорим например за електропроводи. Диаметърът на щъркели на гнездата в Далечния изток е около два метра, а височината на контакт може да варира от три до четиринадесет метра. Един слот (какъвто е случаят с други щъркели) служи индивиди от този вид в продължение на много яйца let.Otkladka се извършва в края на април. Броят на яйцата в съединителя е между две и шест и зависи от различни условия. Безпомощните пиленца се раждат около тридесет дни след полагането на яйцата. Женски и мъжки се хранят с потомството си, възвръщайки храната в човката. Сексуалната зрялост на щъркелите на Далечния изток достига на възраст от три до четири години.

Add a Comment