пингвини

Penguins

(латински spheniscclassae) – семейство от безболезнени морски птици, единственият в откъслечен вид на пингвин. Само осемнадесет вида са включени в групата пингвини. Всички членове на това семейство плуват добре и се гмуркат. Пингвините са от древен произход. Площта им на пребиваване е ограничена до южното полукълбо. Повечето видове пингвини живеят между 45 ° и 60 ° южна ширина. Антарктика и близките острови – това е мястото, където живеят най-много птици.
Цветът на всички индивиди е почти монотонен: гърбът е тъмен, гърдите и стомаха са бели. Трюфели или оцветени пера в някои пингвини допълват основното си облекло. Средната дължина на тялото на пингвина варира между 60 и 70 сантиметра, а теглото му е между 5 и 6 килограма. Вярно е, че има и по-големи видове. Те прекарват половин или дори три четвърти от живота си във водата (което се улеснява от структурата и формата на тялото им). Тези невероятни птици се хранят с калмари, риби, малки морски безгръбначни. Тази храна дава възможност за натрупване на мастни резерви, които пингвините консумират по време на периода на инкубация на зидария или кокили (по това време те не се хранят).

Думата “пингвин” е изобретен много по-рано, отколкото са открити самите птици. – Европейците наричат ​​това име “крилатият лук, който живее на брега на Северния Атлантически океан”. След откриването на истинските пингвини се появи объркване. И дори сега думата английски “пингвин” означава както пингвините, така и тези безкрил лъвове.

Когато за пръв път видяха пингвините, европейците ги взеха за гъски. Те бяха моряци от екипа на Васко да Гама. След като срещнаха необичайна птица, те смятаха, че това е специален вид гъски.

Пингвините са символ на Антарктида. Вярно е, но само пет вида пингвини са се приспособили да живеят в такива сурови условия на живот. Трябва да се помни, че аборигените – местните жители на Антарктида – са само императорски пингвини, които прекарват целия си живот в тези части. Други пингвини напускат Антарктика с началото на есента.

Пингвините имат много специална структура на тялото, различна от другите птици.

Тялото им е рационализирано (което улеснява лесното движение през водата). Пигментът на гръдната кост има кил, който служи като опора за мощната мускулатура. Това е необходимо за пингвините за гмуркане. Всички останали нелетящи птици нямат кил. Пингвините имат плътни кости (за разлика от други птици, които имат тръбни кости, които улесняват техния полет).

Пингвините живеят в колонии. Тези населени места са огромни, броят на птиците в тях може да достигне няколко милиона. Мястото на гнездото се избира в зависимост от възможните опасности: гнездата се правят в приюти, ако има възможност за нападение от земни хищници. На островите пингвините гнездят открито. Според учените пингвините са най-социалните от всички птици. Във всяко правило обаче има изключение. Така че в този случай. Например, великолепни пингвини предпочитат да живеят по двойки, в колонията влизат много, много рядко.

Имперският пингвин е най-големият.

Абсолютно. Растежът му е повече от един метър, а теглото му достига 45 кг (главно поради запасите от мазнини).

Най-малкият пингвин тежи само един килограм. – Той е малък пингвин. По принцип името сам по себе си говори. Тялото им може да бъде от един до два килограма и половина. Дължината на тялото е 30-40 сантиметра. Те обитават главно южното крайбрежие на Австралия, както и северните и южните острови на Нова Зеландия.

Пилето на имперския пингвин излюпва през зимата.

Невероятно, но живеещи в сурови условия, имперски пингвини също се размножават през зимата, когато останалите птици се преместват от тези места в по-топли. Женската оставя само едно яйце, което мъжът крие от студа в коремната гънка. Мъжкият остава в колонията, а женската отива да се храни в морето. Когато една пиле се появява в средата на зимата, връщащата се жена я храни с полуразградена храна, съхранявана в стомаха.Мъжкият, който по това време губи повече от половината от теглото, преминава мацката, а самият отива в морето, където прекарва месец и половина. Трябва да се отбележи, че люспите от яйцето голи и след това в продължение на няколко седмици обрасли с пера.

Пингвините прекарват по-голямата част от живота си във водата.

Около 75% от времето, пингвините са посветени на водната среда. Те се приспособяват толкова много, че крилете им напомнят на перките на морските бозайници, а почти всички пера са сравними с люспите.

Пингвините плуват добре. – И не само добро, но отлично! Те могат да достигнат скорости до 40 километра в час.

Най-бързият начин за пътуване е “плуване на делфини”.

Същността на този “метод” е следната: пингвини, а след това гмуркане, а след това скочи от водата, което е тяхното поведение прилича на поведението на делфина. За точно това, което правят, все още не е ясно: дали за скорост или за намаляване на съпротивата, или може би за заблуда на естествените им врагове.

Пингвините се гмуркат добре.

Специфичното тегло на телата им, дължащо се на тежки кости и липсата на подкожни въздушни възглавници, позволява на пингвините да се гмурнат във водата на дълбочина, по-голяма от двеста метра. И например, имперските пингвини могат да се гмурнат на дълбочина от един и половина километра! Все още не е възможно да се разбере какво правят там.

На земята, пингвините държат тялото изправено.

Те имат къси и дебели крака, които също са отнесени обратно (т.е. те се намират зад центъра на тежестта). При шофиране, пингвините също разчитат на опашката. Те могат да ходят само в изправено положение и с малки стъпала. Ако има нужда от по-бързо движение, те се плъзгат по корема, като отнемат снежната покривка с краката и крилата си.

Пингвините нямат усещане за миризма.

Липсва или много слаб, както във всички птици.

Очите на пингвините са идеално приспособени към условията на живот във водната среда. Те имат плоска роговица на очите, така че извън водата пингвините са малко късоглед. Контрактивността и разтегливостта на ученика на пингвините им помага на дълбочина 100 метра, за да се адаптират бързо към променящите се условия на осветяване на водата.

Пингвините са чувствителни към замърсяването на водите. Това не е изненадващо, особено когато става въпрос за замърсяване с нефт. Тя (петрола) оценява тези птици пера и се влива в стомаха им. Водонепроницаемите свойства на пера се изгубват, а пингвини с напълно изчерпани количества могат да бъдат изхвърлени на брега.

Add a Comment