кранове

Кранове

са обединени в семейството на птиците от порядъка на кранове; това семейство принадлежи на древните. Историческата родина на кранове е американският континент. Оттам птиците се разпространиха в Азия. Едва тогава крановете стигнаха до Африка и до Австралия. Техните най-близки роднини са тромпети и краварници.

кранове

Семейството на крана се състои от петнадесет вида, обединени в четири рода. На територията на Русия има седем гнезда, които принадлежат към два рода. Най-големият кран е австралийският кран, а най-малката е беладона. Кранове имат малка глава. Чокът е прав и остър. Преобладаващо във всички видове кранове на главата има неотворени области на кожата, които са ярко оцветени. Цветът на опашните пера на кранове обикновено е бял или сив. Ако сравните кранове с чапли, първите имат по-дълги крака и удължена врата. Ако сравните крановете на щъркелите, краката на крановете са по-дълги, а тялото е по-елегантно.

В стадото на крановете се губят само през сухия сезон (и мигриращите птици също по време на миграцията). По време на периода на гнездене тези птици се държат по двойки. При храненето на кранове, които по принцип са доста разнообразни, преобладават храни от растителен произход. Това са корени, филизи и семена от растения. От храната на животните до храната на кранове включват разнообразие от насекоми, много по-рядко дребни гризачи и жаби. Хранете тези птици, обикновено сутрин или след обяд.

Основната храна на гнездото на кранове са насекоми. Тази храна е богата на протеини, от които се нуждаят за нормално развитие. Значителен брой възрастни кранчета molt поне веднъж годишно (след размножителния сезон), а през този период десет от петнадесет индивида не могат да летят. Причината за последното е фактът на загуба по време на заглушаване на всички пера.

Дейността на крановете е предимно през деня. Железите прекарват много време в обработката на пера. Продължителността на живота на крановете е доста голяма – в природните местообитания надвишава двадесет години, в плен, крановете могат да живеят до осемдесет години.

Птиците, които съставляват група от кранове, са като кран. Това е заблуда, идваща от снимките в детските книги. Повече от това. Една група кранове е толкова разнообразна, че е трудно да се намери такова нещо. Тази група включва бюста – най-голямата от живите птици, които живеят днес (масата им достига двадесет килограма), и малките птици като птица (теглото на тези индивиди може да бъде само тридесет грама). Представителите на отдела се различават не само по размер, но и като цяло. Някои хора са надарени с дълги крака, някои са къси; и разнообразието от оцветяване на оперението и формата на клюна не може да се каже.

Кранове са широко разпространени птици. Те се намират навсякъде, с изключение на Южна Америка и Антарктида. И човекът знаеше за кранове от много стари времена. Това се доказва от скалните дърворезби, открити в Европа, Австралия и Африка с образи на тези птици.

Кранове са големи птици.

Те имат дълги и дълги крака. Височината на крановете обикновено е от деветдесет до сто петдесет сантиметра. Например, височината на някои австралийски кранове достига сто и седемдесет и пет сантиметра. Благодарение на това този подвид на австралийски кран (между другото, той живее в Индия) се превърна в най-голямата птица в целия свят, способна да лети. Разстоянието на крилата варира от сто петдесет до двеста и четиридесет сантиметра. Теглото на крановете варира от два до единадесет килограма (тегло от единадесет килограма често е японски кран).

Кранове никога не седи на дърветата.

За разлика, например, от щъркели. Визуално, когато крановете стоят на земята, опашката им изглежда буйна и дълга.Това усещане се дължи на няколко продълговати пера от трета степен на крилете на крановете.

Има уникални характеристики за различните видове семейство на крана.

Тези характеристики зависят от екологичната ниша, заета от крановете. Например, коронираните кранове имат способността да почиват на клоните на дърветата. Тази възможност се дължи на наличието на тези кранове на задния пръст. Африканската беладона се движи сравнително бързо по тревистия терен, което се дължи на късата дължина на пръстите. Значителна част от видовете кранове е много по-добре адаптирана към водните местообитания. Приспособени към тях, тези кранове имат дълги крака, клюн и продълговато гърло. В допълнение, те се характеризират с по-широки пръсти. Сибирският кран е най-подходящият кран за живеене във вода. Структурата на краката му дава възможност тази птица без никаква трудност да се движи по кална почва. Освен това, Сибирският кран има най-дългия клюн. За австралийския кран, който живее на бреговете на Солончак, в близост до очите има специфични солни жлези.

Има сексуален диморфизъм за кранове.

Почти не е така. Видимите разлики (по размер, цвят на оперението) между женското и мъжкото тяло са сведени до минимум. Но жените на кранове са малко по-малки от мъжете.

Железопътните линии водят до заседнал начин на живот. Всички видове освен тези, които се размножават на север. Миналата зима летят до по-южните райони. По време на миграцията крановете летят на височина от деветстотин метра до един и половина километра. Когато летят тези птици се опитват да хванат топло възходящи въздушни течения. Ако вятърът е неблагоприятен за посоката на крановете, то само в този случай те се подреждат с клин. Интересен факт е, че по време на сезонен полет крановете правят една или две спирки. Продължителността на тези спирки може да достигне няколко седмици. Целта им е да възстановят силата, за да направят необходимото разстояние. Младите хора по време на сезонни миграции, както и на мястото на първото зимуване, са в непосредствена близост до родителите си. Но с настъпването на пролетта млади кранове могат да летят до гнездото пред родителите си. Всички други видове кранове, всъщност, водят до заседнал начин на живот.

Кранове по време на размножаването решават да пазят своята територия. • Територията, към която се придържат крановете по време на размножаване, може да бъде доста голяма. Площта му може да достигне няколко квадратни километра

Кранове са моногамни птици.

Въпреки това, популярната вяра в народа, чиято същност е, че двойките кран не се разпадат през целия си живот, не са напълно верни. Последните изследвания, проведени от орнитолози, доказват, че от време на време двойките кранове се променят. По-специално, ако една жена или мъж умре, тогава другата птица вероятно ще намери друга двойка.

Дъждовният сезон съвпада с размножителния сезон на кранове.

Става дума за заседнал вид. Тази особеност се дължи на факта, че през дъждовния сезон храната е изобилна за кранове. При тези видове, които мигрират, двойките се добавят на мястото на зимуване. Близо до бъдещето гнездо на кранове са подредени специфични танци, които могат да включват ходене походка, плаващи крила, а също и подскачащи. Танците задължително се съпровождат от пеене. Диаметърът на гнездото на крана може да достигне няколко метра.

Гнездото е разположено на ръба на блатото или недалеч от него.

Има моменти, когато кранове крият гнездо в гъста растителност близо до брега. Това може да бъде тръстика или тръстика. За да се изгради гнездо, кранове използват различни части от растения, както и пръчки, които са преплетени със суха трева. Интересен факт е, че младите хора са в състояние да оборудват няколко гнезда през първата година от живота си. Но през първата година младите кранове не поставят яйца.През втората година кранове отново изграждат не едно гнездо, но избират единствения, който да използва. По правило при полагането на кранове има две яйца и техният размер зависи от размера на крана (т.е. от принадлежност към един или друг вид). При големите видове кранове дължината на яйцето може да надвишава единадесет сантиметра. При значителен брой видове кранове яйцата са покрити със специални пигментни петна (цветът на петна отново зависи от вида на крана, както и от географското местообитание). В повечето случаи само една пиле оцелява. Способността да се хранят и двете пилета в кранове е само в много продуктивна година. При излюпването на яйца участват както женски, така и мъжки. Инкубационният период обикновено варира от двадесет и седем до тридесет и шест дни. Няколко дни след раждането на пилетата може да напусне гнездото. Пилетата се раждат покрити с надолу. Пълното оперение може да бъде наблюдавано по-късно от петдесет до петдесет до сто и петдесет дни след раждането на пилетата (периодът зависи от конкретния вид). Гроздовете на кранъл растат много бързо. Три месеца след раждането на растежа им може да достигне един и половина метра. Сексуално зрелите кранове стават на възраст от четири до пет години (в условия на плен – на тригодишна възраст).

Сивият кран е символ на Русия.

Всъщност това е така (един от символите). Вероятно всеки знае, че кранът мига, което се чува в небето по време на полета на кранове до мястото на зимуване. Сивият кран е доста голяма птица. Разпределителна зона – Европа и Азия. По отношение на числата, сивият кран се счита за третият вид от семейството на крана. Оперението на значителна част от тялото на сивия кран има характерен синьо-сив цвят. Това помага на крановете да се маскират сред залесените площи от естествени врагове. Опашката и задната част на сивите кранове имат по-тъмен цвят, докато коремът и крилата са малко по-леки (въпреки че крилата са черни на цвят). Под очите на тези птици започва широка ивица от бял цвят, която по врата се спуска. Чокът е лек.

кранове

Сивият кран е голяма птица.

Височината на индивидите от този вид е приблизително сто и петнадесет сантиметра, а разстоянието на крилата варира от сто осемдесет до двеста сантиметра. Теглото на възрастен мъжки сив кран е средно 5.1-6 килограма, а женската е 4.5-5.9 килограма.

Сивият кран се гнезди в блатния терен. Това е така. За да оборудват гнездото, сивите кранчета намират повече или по-малко суха зона, с острието, тръстиката, което е гъста растителност непосредствено под гнездото. Веднага след като бъдещите родители са решили мястото за гнездото, те заедно започват да обявяват това събитие с продължителен и сложен глас. Тази мярка позволява на сивите кранове да маркират своята територия. През пролетното време на блатистите ливади и самите мочурища е възможно да се спазват брачните танци на тези птици. Те включват разнообразие от движения – от грациозната стъпка до тичане в кръг, която освен това е придружено от крила на крилата. Спиранията в този случай задължително се свързват с пируети и всякакви лъкове. По време на брачните танци сивите кранове след това скочат нагоре, а след това започват да хвърлят купища трева или клони. Сивите кранове предпочитат изолирани влажни зони. Въпреки това, в случай на липса на такива площи, тези птици могат да оборудват гнездото и в малки площи, разположени в близост до земеделска земя. Началото на размножителния сезон е през април, а краят е през юли. Двойката се формира преди полета до метеорологичното гнездо. Гнездото е голямо. Диаметърът му надвишава един метър. Сивите кранове изграждат гнездо, използвайки разнообразни растителни материали.

Съединителят на сивите кранове съдържа две яйца.

Като правило, това е така. След като се раждат пилетата, веднага напускат местното гнездо.Задълженията на родителите са задържани от родени пилета – едната е охрана от жената, а другата – от мъжкия. Инкубационният период за сивите кранове е средно тридесет дни. Както при женските, така и при мъжките участват в излюпването.

Диетата на сивите кранове включва както храни от растителен, така и животински произход.

Тези птици се хранят с млади филизи от треви, семена, цветя, плодове, коренища от растения. В храната се хранят и безгръбначни животни и малки гръбначни. По този начин сивите кранове не са против храненето на черупчести мекотели, насекоми, червеи и дори риби и гризачи. Изборът на определена храна се определя до голяма степен от наличието на продукт в определено време и в определена област. В диетата на сивия кран може да влезе и зърно, ако има засети полета близо до гнездото на тази птица. В този случай сивият кран може дори да застраши безопасността на културата. Такива ситуации, например, не са необичайни в Етиопия, Германия и Израел. Сивите кранове са мигриращи птици. За зимуване отиват в Китай, Индия, Иран, Израел, Сирия, Мала Азия и Африка; на полетите сивите кранове развиват скорост, надхвърляща петдесет километра в час. За зимуването тези птици предпочитат хълмове, които са почти изцяло покрити с гъста тревна растителност. Често се зимен сън близо до пасища и земеделска земя. Броят на лицата на сивия кран постепенно намалява. Това се дължи главно на факта, че площите, използвани от сивия кран като гнездови площи, се намаляват. Този проблем е най-подходящ в европейската част на Русия (и в Европа като цяло), както и в Централна Азия. Изсушаването и изсушаването на блатата е заплаха за запазването на непроменената популация на сивия кран. Много страни, въпреки факта, че в този момент сивите кранове не са застрашени от изчезване, са забранили ловът на представители на този вид. В Русия сив кран остава най-често срещаният представител на поръчката на кран.

Crowned crane обитава територията на африканския континент. Тази птица води уседнал образ, който се намира в Източна и Западна Африка. Бронята на коронираните кранове е около четиридесет хиляди души. Все пак, въпреки факта, че броят на представителите на този вид все още е доста голям, коронясалният кран е включен в Международната червена книга. Състоянието на коронясания кран в Червената книга се оценява като вид, изискващ международна закрила. Видовете коронирани кранове включват два подвида.

Crowned кран е голяма птица.

Височината на тези птици варира от деветдесет и един до сто и четири сантиметра. Разстоянието на крилата на коронясания кран достига два метра. Теглото на индивидите е в диапазона от 3.9 до 5.2 килограма. Кранове с корона са с дълъг пръстен, който отсъства в повечето други членове на семейството. Този пръст обслужва кранове, за да пребъдват лесно на клоните на храст или дърво.

Цветът на перата на коронясания кран е от тъмно сив цвят. – Или черно. Това се отнася до оперението на значителна част от тялото на тези птици. Но покриващите пера на елитра и крилото в коронясалните кранове са бели. Основната характеристика на коронираните кранове е притежаването на голям герб, украсяващ главата. Този герб се състои от твърди златисти пера. Това е благодарение на този модел и е получил името си. На бузите на коронясните кранове има бели и червени петна.

Crowned кран е sedentary птица.

Въпреки това представителите на този вид все още могат да се разхождат в естествения кръг. Този вид миграции до голяма степен зависят от сезона, а сезонните миграции (по принцип като дневни надбавки) могат да покрият значително разстояние (дори няколко десетки километра).Активността при индивиди от този вид се развива през деня. Кранове, украсени в период, който не е свързан с времето за размножаване, могат да се съберат в достатъчно големи стада. Но щом се появи дъждовният сезон, крановете веднага се разбиват на двойки (въпреки че в особено неблагоприятна година двойката може да остане в пакета). В същото време хората се опитват да се държат отделно един от друг и строго да пазят своята територия срещу всякакви посегателства върху нея.

Пристигането на дъждовния сезон съвпада с коронованите кранове с размножителен сезон.

Мъжкият може да се погрижи за женската, например, както следва. С помощта на изпускане на въздух от мъжките джоб на шията Увенчан Крейн публикува специфично счупване звучи, тази мярка е придружен от спад на главата на първо напред и след това да го накланя назад. В допълнение, коронираните кранове могат да произведат особени тръбни звуци. Последните се различават съществено от звуците, произвеждани от други видове кранове. Зоната на гнездене на коронираните кранове заема сравнително малка площ, варираща от десет до четиридесет хектара. Вярно е, че тази територия е строго охранявана от коронирани кранове от нахлуването й от други птици. Гнездото се установява директно във водата сред гъстата растителност или много близо до нея в тревата. Като строителен материал за гнездото обикновено се използва острица. Масонството съдържа от две до пет яйца. Яйцата са розови или сини и нямат петна. Продължителността на инкубационния период варира от двадесет и осем до тридесет и един дни. Въпреки че и двамата родители участват в инкубацията на яйцата, женската отделя много повече време от това на мъжкия коронясал кран. Пилета тип brood (както при другите кранове) – това означава, че веднага след раждането те могат да напуснат гнездото. Скоро след появата на потомството семейството на крана се премества в по-високи тревни площи. Тук птиците ядат върховете на леторастите и насекомите.

Човекът – основният фактор за заплаха за популациите на коронирани кранове.

Както е известно, броят на представителите на този вид е склонен да намалява (този факт е причината за въвеждането на кранове в списъците на Червената книга). Човек улавя коронирани кранове с цел последващата им търговия; през последните тридесет години мащабът на тази търговия се е увеличил значително. Освен това някои държави в Западна Африка (например Мали) подкрепят традицията за поддържане на украсени кранове у дома. Друг ограничаващ фактор за развитието на вида е човешката икономическа дейност, насочена по-специално към намаляване на площта на блатата.

Sterkh е ендемичен на северните територии на Русия. Това означава, че сибирският кран (известен още като белият кран) живее в ограничен кръг от местообитания. Тази птица гнезди само на територията на нашата страна. От доста време биологията на белия кран едва се учи. Въпреки това, след основаването на Международния крански фонд, който се появи през 1973 г., сибирският кран беше обръщан много внимателно от орнитолозите. Над белите кранове има опасност от изчезване; в момента броят на този вид е средно три хиляди птици. Това обстоятелство накара Сибирският кран да бъде включен в Международната червена книга, както и Червената книга на Русия. Есетът е доста голяма птица. Височината му е приблизително сто и четиридесет сантиметра, а размахът на крилата може да достигне 230 сантиметра. Теглото на бял кран, като правило, варира от пет до осем килограма (или може да надвишава този брой). Гласът на белите кранове значително се различава от гласа на други видове от тези птици. В Сибирските кранове той е чист и висок.

Две популации от бели кранове са изолирани един от друг.

западната популация от гнездо сибирски жерав в автономен окръг Ямало-Ненецки, Република Коми и Архангелска област (гнездене място са блата, които са заобиколени от гора), той може да се нарече “Об.” източните породи населението в северната част на Якутия (на отдалечените райони тундрата). Зимни бели кранове “Об” популации мигрират към влажните зони на Северна Иран и Индия, както и източните сибирски жерави, които мигрират на населението на територията на Китай.

Белите кранове са най-взискателните местообитания.

В сравнение с други видове кранове, това наистина е така. Това обстоятелство прави задачата за запазване на изобилието на този вид много трудна. Животът на Сибирските кранове е много по-тясно свързан с водния начин на живот, отколкото другите кранове. В това отношение белите кранове имат специална структура на краката и по-дълъг клюн. Специална структура на краката позволява на сибирските кранове да се движат свободно по вискозната почва.

Бели кранове се отблъскват от човека.

Дори ако човек се намира далеч от мястото на гнездене на тези кранове, те могат да напуснат гнездото. Последният представлява заплаха за безопасността на гнездото на бели кранове.

кранове

Броят на австралийските кранове не е известен. Това се дължи на факта, че австралийските кранове не са изпъкнали като отделен вид за дълъг период от време. Причината за това беше удивителното външно сходство между австралийските и индийските кранове. Броят на този вид кранове може да варира от двадесет хиляди до сто хиляди индивиди. Австралийският кран е заседнал птица. Въпреки тази особеност, Brolga може да мигрира в рамките на района на разпространението им и обхваща северните и източните части на Австралия, както и една малка част от Нова Гвинея. Трябва да се отбележи, че по-рано обхватът на разпространение на този вид е по-широк. В сухия сезон австралийските кранове се събират в близост до крайбрежните сладководни блата. Тук птиците ядат грудка от китайски орех. В по-влажен сезон австралийските кранове са разпръснати на места за гнездене. Индийският кран е най-големият вид от семейството на крана. Приблизителното му нарастване е сто и седемдесет и шест сантиметра, а теглото му надхвърля шест килограма. Разстоянието на крилете на индийския кран е средно около два метра четиридесет сантиметра. Населението на индийския кран може да достигне двадесет хиляди души. Като цяло тя може да се характеризира като стабилна.

Беладона е най-малкият вид от семейството на крана.

Въпреки това, при разпространението този кран се нарежда на второ място (второ само на канадския кран). Населението на Беладона е между 200 000 и 240 000 птици. Височината на представителите на този вид е около осемдесет и девет сантиметра, а теглото – от два до три килограма. Подвидов не формира беладона.

Беладона е мигрираща птица. През зимата те мигрират към територията на Индия, Пакистан, както и до регионите в Североизточна Африка. Още в периода от август до септември тези птици се събират в стада за съвместен полет. Беладона лети относително ниско. Въпреки това, по време на полета през Хималаите, тези кранове могат да се изкачат на височина до осем хиляди метра. На земята, зимуване на беладона може да се види в някои стада със сиви кранове. Интересното е, че когато летят до местата за гнездене, беладите вече се държат в малки групи от по четири до десет птици всяка.

Add a Comment