бозайници

Най-големият бозайник е синият кит (Balaenoptera musculus). Възрастната жена на този морски бозайник може да достигне 120 тона, а дължината на тялото му е повече от 26 метра. Децата на такъв кит се раждат с тегло от 3 тона и 6-8 метра дължина.

Най-големият сухоземни бозайник

е африкански слон. Мъжките от това животно (Loxodonta africana africana) достигат тегло от 4 до 7 тона, а при растежа на холката – 3-4 метра. Официално записаният най-голям екземпляр е мъжки изстрел в Ангола през 1974 г., тежащ 12,24 тона.

Най-тежкият сухоземни бозайник

е полярна мечка. През 1960 г. близо до Аляска в Морето на Чуки се изстрелва полярна мечка, която тежи почти 900 кг. Покритието на тялото му беше 1,5 метра, а дължината на тялото, измерена от контура на контура от опашката до носа, беше 3,5 метра. В този аспект говорим за плътността на тялото. Най-тежкият бозайник като цяло е женската на синия кит, който тежи 190 тона. Той е хванат във водите на Антарктида през 1947 г., дължината на кита надхвърля 27 метра.

Най-дългият бозайник

е също женската на синия кит. В южната част на Атлантическия океан в щата Джорджия 33,58 метра женска била хвърлена на брега. Най-високият бозайник е жирафа (Giraffa camelopardalis), който живее в саваните с малко количество влага и гори на юг от Сахара, в Африка. Мъжкият Джордж от подвида Tippelskirchi на 9-годишна възраст беше 6,1 метра. Записът е регистриран в зоопарка в Честър в Англия през 1959 година.

Най-големият от зъбните бозайници е китовете на сперматозоидите. В Британския музей е долната челюст на китолото (Physeter macrocephalus), достигайки до 5 метра дължина. Учените предполагат, че принадлежат на мъж с дължина на тялото до 26 метра. Но най-дългата от прецизно измерените китове на сперматозоидите е била уловена през 1950 г. в близост до Куриле и достигала 20,7 метра.

Прилепът се счита за най-малкия бозайник. Видът (Craseonycteris thonglongyai) живее само в 21 варовикови пещери в югоизточния Тайланд. Теглото на бебетата едва достига 2 грама, а размахът на крилата е около 13-14,5 см. Най-малката от нелетящите бозайници е джудженият бял зъб (Suncus etruscus). Дължината му заедно с главата не надвишава 48 мм, но дължината на опашката е от 25 до 30 мм. Теглото на бял зъб обикновено е 1,5-2,5 грама и живее на брега на Средиземно море и на юг от Южна Африка.

Най-бързо от сухоземните бозайници е генита (Acinonyx jubatus), живеещи в откритите райони на Иран, Източна Африка, Афганистан и Туркменистан. Максималната скорост на секцията от 550 метра е до 100 км / ч. За дълги разстояния, колоритната (Antilocapra americana) работи по-бързо от всички останали. Това животно от северноамериканския континент може да управлява сегмент от 6 километра със средна скорост от 56 км / ч, разстояние 1,6 километра със скорост 67 км / ч и сегмент от 800 метра при скорост от 88,5 км / ч. Най-бързо от морските бозайници е убиецът кит (Orcinus orca). През 1958 г. в североизточната част на Тихия океан се записва рекорд от 55,5 км / ч. Съществуват доказателства, че същата скорост може да се развие и при белокрила, но само на кратки разстояния.

Най-бавното млекопитаещо е тройна леност (Bradypus tridactylus), която живее в тропическите гори на Южна Америка. Животното се движи на земята със средна скорост от 1.8-2.4 метра в минута или 0.1-0.16 км / ч. Въпреки това, в дърветата ленивата се движи по-бързо – до 4,6 метра в минута или до 0,27 км / ч.

Котката.

Сред котките, най-големият

е тигърът. Мъжкият Panthers tigris altaica има средна дължина 3.15 метра, височината му достига 107 см, а теглото е около 265 кг. Най-тежкият лъв е бил застрелян в Южна Африка през 1936 г., с тегло 313 кг.

Най-малката котка

е бенгалски.В главата на дължината на тялото е 35-48 см. Средната женска роля само 1,1 кг и 1.5-1.6 кг мъжки. Децата живеят на юг от Индия и на Шри Ланка.

Примати.

Най-големият от приматите

е горилата (Gorilla gorilla graueri). Живот в равнините Конго мъжете могат да достигнат до 163 кг, а височината им е 180 см.

Най-високата примат

планинска горила. През 1938 г. мъж е застрелян в белгийското Конго, чиято височина от билото до петите му е била 1,95 метра.

Най-трудният от приматите е планинската горила. В зоопарка в Сан Диего в Калифорния до 1944 г. живее мъж, чието тегло достига 310 кг.

Най-малкото предимство

е лемерът на мишката. Разбира се, tupayas не се вземат предвид, които са много примитивни и подобни на shrews. Така че лемур на джуджета мишка е открит сравнително наскоро в Мадагаскар. Дължината на тялото му с главата му е 62 мм, дължината на опашката е около 13 мм и тежи около 300 грама.

Най-големият от перконоги

е слон печат (Mirounga Leonina), който живее в района на под-антарктически острови. Максималната му обиколка е 3,7 метра, а теглото му може да достигне до 3 тона. Като цяло, в допълнение към реда на перконоги слон включват по-чести и уши тюлени и морски лъвове.

Pinnipeds.

най-малката от перконоги

е Галапагос кожа уплътнението на (Arctocephalus galapagoensis). Неговите възрастни жени достигат дължина само 1,2 м, а теглото им не надвишава 27 кг. Мъжките са по-големи, тежат до 64 кг и могат да растат до 1,5 метра дължина.

Най-бързият pinniped

е морски лъв (Zaiophus californianus). Скоростта на трясъка на кратко разстояние, определено за това животно, беше 40 км / ч. На земята най-бързо се обърна тюлен крабоед (Lobodon carcinophagus), който може да се движи със скорост до 25 км / ч.

Гризачи.

-големият гризач

е капибара (Hydrochoerus hydrochaeris) в, който живее в северната част на Южна Америка. Дължината на тялото й заедно с главата може да достигне до 1,3 метра, а теглото – до 79 килограма. В плен, карпалът може да стане затлъстял, записва се за такъв образец при 113 кг.

И най-малката гризача

е северната джудже хамстер (Baiomystaylori), които живеят в Аризона, Тексас, и в Мексико, със същия размер и има salpingotus (Salpingotulus Михаелис), живее в Пакистан. При тези гризачи дължината на главата заедно с тялото не надвишава 3,6 см, а опашката е два пъти по-дълга.

Add a Comment